Tuesday, June 05, 2012

4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις»

11 έως 24 Ιουνίου

4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις»


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, που έχει γίνει πλέον θεσμός θα ανοίξει τις πόρτες του καλωσορίζοντας μας στο φιλόξενο κι εντυπωσιακό χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και καλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά την μαγική ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού, λατινοαμερικάνικου καθώς και Ελληνικού πολιτισμού για δύο συνεχόμενες συναρπαστικές εβδομάδες!
Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, αυτό το φεστιβάλ ενότητας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας, δίνει στην Αθήνα την πρόσβαση σε μακρινές φωνές και τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμούς, στους οποίους η μουσική, η εικόνα και κυρίως ο λόγος, παίζουν έναν ενωτικό και αλληλέγγυο ρόλο.
Το 4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες, το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, θα διαρκέσει φέτος δύο εβδομάδες από τις 11 μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, η πρώτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο που βασίζεται στη λογοτεχνία, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί μια Έκθεση και εργαστήρια γελοιογραφίας διοργανωμένα από το www.educartoon.gr με θέμα «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων», στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Η δεύτερη εβδομάδα, θα είναι αφιερωμένη στον λογοτεχνικό κύκλο που περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς και μια ποιητική βραδιά. Οι καλεσμένοι μας είναι διακεκριμένοι λογοτέχνες που έχουν σημαδέψει την ισπανόφωνη και πορτογαλόφωνη λογοτεχνία, ενώ παράλληλα με τον λογοτεχνικό κύκλο, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα λειτουργεί Έκθεση βιβλίων και αντικειμένων λαϊκής τέχνης.

Παγκόσμια Ημέρα των Ισπανικών
Παράλληλα, Το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, βασικός συντελεστής σε αυτό το Φεστιβάλ και ο κύριος φορέας της προώθησης της ισπανικής γλώσσας και της ισπανόφωνης κουλτούρας εν γένει στη χώρα μας, θα είναι ο διοργανωτής της παγκόσμιας Ημέρας των Ισπανικών. Μια φιέστα γεμάτη με έντονο ισπανικό χρώμα με θεατρικά εργαστήρια και ταινίες για παιδιά, με βραβευμένη λογοτεχνία και με φλαμένκο! Η Παγκόσμια Ημέρα των Ισπανικών θα ανοίξει την αυλαία στις 23 Ιουνίου 2012, μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ. (βλ. συνημμένο αρχείο)

Ημέρα της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ LEA, την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα της Ελλάδας, με παρουσίαση βιβλίων, ιστορικών φωτογραφιών και ένα Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”.

Σε συνεργασία με τις πρεσβείες: Αργεντινής, Βραζιλίας, Ισπανίας, Κούβας, Μεξικού, Ουρουγουάης, Περού, Πορτογαλίας και Χιλής, το Προξενείο του Ισημερινού, τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Γραμμάτων της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης, την Ένωση Ελλήνων Ισπανιστών και το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ένωση Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας (ASPE) και τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα (τηλ.: 210.3634117, εσωτ. 2) και Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μέγαρο «Μακεδονία», λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο (τηλ.: 210.9480700-9)

Είσοδος ελεύθερη.

No comments: